Микроблейнг на вежди. Как протича процедурата?




МИКРОБЛЕЙДИНГ -
ПЕРМАНЕНТЕН ГРИМ. РЪЧЕН МЕТОД  

Текст: Румяна Игнатова
“Евростандарт Център 28” Микроблейдинг академия, създадена през 2015г. www.microblading28.com ☎️ 0879282768

Микроблейдингът е вид перманентен грим. Неговият произход е Япония. При Микроблейдинг техниката, за разлика от класическия метод с машина, се работи изцяло ръчно. Инструментът за работа представлява писалка, в която се монтират игли, индивидуални за всеки клиент и предназначени изцяло за еднократна употреба. Избират се форма на иглите, размер и цветови пигмент поотделно за всеки един клиент, съобразно неговите лицеви характеристики. Косъмчетата от веждите не се премахват, а напротив, те помагат веждите да изглеждат максимално естествено. Методът е подходящ и при алопеция или след химиотерапевтични процедури, при които има пълна липса на косъмчета в зоната на веждите. 
ПОКАЗАНИЯ И ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ ЗА ПРОЦЕДУРАТА ПО МИКРОБЛЕЙДИНГ

ПОКАЗАНИЯ 

Микроблейдингът е подходящ при: 

✅ суха и нормална кожа, комбинирана кожа (без прекомерно омазняване в Т-зоната) 
✅ неправилна форма на веждите, редки вежди, частична или цялостна липса на окосмяване, по медицински или други причини;

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ

Микроблейдингът НЕ е подходящ при: 

❌много мазна кожа (пигмента се разгражда от себума и изчезва още в самото начало), проблемна кожа със спукани капиляри, акне, бенки, кератоза, бременност и кърмене, дерматити, херпеси, ❌приемащите лекарства за разреждане на кръвта, лица на хормонална терапия, себореен дерматит, много суха лющеща се кожа, проблемна и чувствителна кожа, диабет, хормонални проблеми от какъвто и да е вид (включително Хашимото, Хипер функция на щитовидна жлеза, проблеми с обямната на веществата, Хипер- или Хипотиреоидизъм и др.) 
❌лица на химиотерапия или такива, при които не са минали мининум 6 месеца от последната и не са доизлекувани 
❌свръх-сензитивност и чувствителност към болка ❌ако клиента е правил процедури по-малко от месец от следните: ботокс, филъри, химически пилинг. Изчаква се разстояние от минимум месец преди да се направи Микроблейдинг;
❌Кожа, образуваща келоиди при нараняване /релефни белези/
❌Себорейна кератоза 

При клиенти със заболявания или каквито и да е необичайни състояния, трябва да се консултират с лекар преди пристъпване на процедура по микроблейдинг. Методът е ръчен и с него се татуират вежди, посредством специални техники на рисуване косъм по косъм за т.нар. 3Д ефект. Едно от големите предимства при Микроблейдинг, е че при изпълняване на правилна техника с микроблейдинг писалката и иглите, не може да се получи разлив под кожата на пигмента, което позволява да се правят тънки, прави или леко извити линии, трудно различими от естествени косъмчета на веждите. 
• Микробелйдинг на вежди •

Първоначалният възстановителният период е от 7 – 10 дни, като през това време се полага специална грижа, назначена от специалиста по микроблейдинг. Микроблейдингът е процедура от два етапа. Първият етап е полагане на основните щрихи и оформяне на веждата по предварително избраната и одобрена от клиента форма. Нанася се цветовия пигмент и на клиента се назнача оздравителен период, който трае обикновено от 30-40 дни. Това е пълният възстановителен период на кожата след първата процедура. На втори етап след мининум 30 дви, следва втората процедура, наречена ретуш.

Тя е неизменен етап от цялостната процедура по Микроблейдинг и нейното пропускане би довело до нетраен и некачествен резултат от микроблейдинга. При втората процедура окончателно се повтарят линиите, изчезнали при пигментирането от първа процедура и по този начин се затвържадават и добиват трайност на цвета за следващите 1 до 2 години. При ретуш не е нобходимо да се повтарят абсолютни всички щрихи, а само тези които са започнали да избледняват или са напълно изчезнали вследствие на разграждането им от себума. Запазените щрихи не се повтрят, защото има риск да станат твърде дебели. Повторенията на абсолютно всички щрихи са допустими тогава, когато клиента би искал да промени цвета в по-тъмен. 

Кожата приема само част от пигмента на първия етап от процедурата – около 50-80% (тази стойност може да бъде повече или по-малка като процент) По време на първоначалния оздравителен период от месец, положения пигмент избледнява частично и това е съвсем нормална част от развитието на татуировката. 
Степента на избледняване зависи от типа кожа, дълбочината на разреза при татуирането и избрания цвят. Най-слабо избледняват тъмните пигменти, а най-силно и бързо избледняват светлите (светъл беж, карамел) На втория етап от процедурата се преценява дали да се повтори татуировката в същия цветови пигмент или да се използва един тон по-тъмен (или в редки случаи - по-светъл). В някои случаи, при по мазни кожи, или такива, които често се излагат на атмосферни влияния, вода и пр. пигментите изсветляват по-бързо, и е желателно да се използва по тъмен пигмент като се допуска и трето повторение – трети ретуш след нов месец възстановителен период. 

Микроблейдинг със светлосенки след оздравяване - преди ретуш•

Трайността на микроблейдинг е от 1 до 2 години, за разлика от перманентния грим с машина, където трайността е до 3 години, а понякога и по-дълга. Това е така, защото микроблейдингът представлява множество малки разрези на 0,3-0,5 мм в дермалния слой, а машинният метод достига по-дълбоко, до 1 мм и се нанася по-плътно. Има случаи такъв тип грим да трае и по-дълго от две години, но трайността се определя не само от качеството на материала с който се работи, но и от кожата на клиента. Поради по-голямото отделяне на себум всеки тип кожа задържа пигмента различно. Средният срок е година – след това при някои типове кожа започва леко избледняване, което се засилва постепенно. Изсветляването пак зависи от типа кожа и до колко навътре е проникнал оцветителя. При мазните кожи, има по-голямо отделяне на себум, който може да окисли пигментите по различен начин. В такъв случай перманентния грим може да трае по-малко (8-10 месеца). Това обаче не е 100%, тъй като кожата на всеки човек е със строго индивидуални характеристики. Когато веждите започнат да избледняват това става с постепенно избледняване на цвета. Но до голяма степен старта на избледняването на цвета зависи от типа на кожата на всеки човек. 

Наличието на себум може да окисли самия пигмент и по-бързо да се заличи цвета. В момента, в който започне избледняването, е показателно, че е време за освежаване на цвета (Освежаването представлява повтаряне на татуировката) Това може да се прави веднъж на 6 месеца, веднъж годишно, на година и половина. Когато щрихите са силно избледняли еднократно освежаване може да не бъде достатъчно и тогава отново се извършва процедурата с последващ ретуш. За целта е небходимо да са минали близо 2 години най-малко от първата подобна „двойна“ процедура, с цел да се е възстановила напълно кожата. Как започва процедурата Процедурата започва с разговор за формата, която трябва да се постигне. Тя трябва да се съобрази най-вече с пропорциите на лицето и възрастта, а не с тенденциите в момента. Тенденециите са нещо динамично и променливо, а перманентния грим ще остане до 2 години. Едва след уточняване на този важен елемент се пристъпва към избор на цвят. 
Колкото е по- тъмен цвета, толкова по- голяма трайност ще има. Пигментите близки до естествения цвят на кожата най-бързо изчезват. 

Уточняване формата на веждите 

Най-напред, преди започване на процедурата се уточнява формата на веждите в консултация (по- долу). Ако желанието на клиента е рисунка извън естествената форма, например повдигане, е необходимо да се махнат косъмчетата, които излизат извън избраната форма, която ще се татуира (виж по – долу в стъпки). Козметикът следва да нарисува примерен вид с молив. Може да се направят няколко варианта, докато не паснат на овала и формата на лицето. 

КОНСУЛТАЦИЯ С КЛИЕНТА 

Консултацията с клиента е най-важната част от подготовката за процедура по микроблейдинг в академия Евростандарт Център 28 и обръщаме специално внимание именно на тази част, за да осигурим отлични резултати от процедурата. Чрез нея ние се запознаваме с желанията на клиента, типа вежди, които желае като форма, цвят, дебелина и пр. Информираме се за възможни нежелани реакции, които биха могли да възникнат от процедурата и т.н. Разговорът е психологически и целта на козметика е да вникне максимално в психологията на клиента, да опознае неговите очаквания и изисквания. Следват част от основните въпроси, които трябва да бъдат засегнати в предварителния разговор: 

Най-напред, клиента се посреща любезно, настанява се и се предлага нещо за пиене (чай, кафе, вода), може да се предложи и каталог с примери за Микроблейдинг на вежди (каталог преди и след микроблейдинг, портфолиото на козметика от работа с клиенти) докато изчаква за консултацията. 

Желае ли клиента цялостна промяна на формата? Какъв е типа вежди който предпочита – изразени, плътни или по-тънки? 
Предпочита ли да бъдат повдигнати и заострени в арката или предпочита по – полегат стил извивка? Желае ли промяна на цвета на веждите? 
Какъв е цветът на косата, който планира да носи в следващата една година? 
Получавал ли е алергии от бяла или декоративна козметика? 
Ако клиентът е проявявал алергии в миналото и е предразположен към такива, може да се направи тест за алергия предния ден и да се изчакат 24 часа

В случай, че клиентът няма предварително мнение и изискване за нова форма вежди и цвят, а се оставя в ръцете на специалиста, то тогава козметикът предлага един или повече варианти на нова, естетически издържана форма. 

Стъпки: Определя се правилната форма на веждите съобразно правилото за златното сечение / по Практическо ръководство по Микроблейдинг I “Евростандарт Център 28”/.  Формата на веждите следва да се съобрази и с индивидуалните характеристики на клиента – неговата чупка, формата очи, формата лице и пр. ... /продължава в учебника/

За повече по темата или пълния електронен учебник на Микроблейдинг Академия Евростандарт Център 28 можете да се свържете с нас на посочените телефони за контакт и да направите Вашата поръчка.

Из лекции на Микроблейдинг Академия Евростандарт Център 28
Повече за обученията: www.microblading28.com
☎️0879282768
Текст, автор: Румяна Игнатова - преподавател в микроблейдинг академията, Микроблейдинг татуист, козметолог и микропигментист
Всички права върху текста и снимките в статията са запазени! 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Какво е Микропигментация?

Скалп Микропигментация / МИКРОПИГМЕНТИРАНЕ НА СКАЛП ПРИ АЛОПЕЦИЯ, ПЛЕШИВОСТ, КОСОПАД, КРЪГОВА ПЛЕШИВОСТ